2012. november 9., péntek

Horgolt gömb, tojás formák keményítése

Frissítés: 2021.03.14

YouTube videó a készítés menetéről:





Újra itt. :)

Látom sokan érdeklődnek, hogy kell keményíteni "extrém" formákat.
A népi, hagyományos keményítés cukros vízzel készül. Ennek "receptje" itt megtalálható:
http://susan-craft.blogspot.hu/2012/07/kulisszatitkok-kezimunkak-kemenyitese.html

Felhasznált alapanyagok:
- kézimunka
- lufi
- fonal a megkötéséhez
- keményítős folyadék

Készítettem pár képet a folyamatról, annyi, hogy még nem keményítem a kézimunkát, mert 1 db-ért nem érdemes a folyadékot elkészíteni.

Elkészült a kívánt forma, ez lehet karácsonyi gömb, vagy húsvéti tojás. A kézimunkát belemártjuk a keményítős folyadékba, akár pár percig benne is hagyhatjuk. Majd kicsit kinyomkodva belőle a felesleget, beledugjuk a lufit. Vigyázzunk, mert ha lufival együtt tesszük a folyadékba, annyira ráragad, hogy nem lehet kiszedni, csak darabokban, és csúnya is lesz.


Ezután felfújjuk a lufit amennyire engedi a kézimunka. Megkötjük a végét, jó szorosan, de úgy, hogy még fel tudjuk használni több alkalommal.


Téli időszakban a legegyszerűbb, ha ruhaszárítóra kötjük fel, és a radiátornál hagyjuk megszáradni.


Amikor megszáradt (legalább 1 nap), - ezt lehet érezni a keménységen, ugyanis nagyon kemények kell lennie -, akkor leengedjük a lufit, és máris kész a dísz. :)

Remélem hasznos volt ez a gyors információ. :)

A következő bejegyzésben arról fogok írni, - és remélem képeket is tudok készíteni -, hogy hogyan lehet terítőből tálat, vagy mécsestartót készíteni. 

Sok sikert. :)

Készült: 2012.11.09.


23 megjegyzés:

  1. Elmondanám hogy nekem nagyon nehezen jött össze az első keményités. A lufit nem tudom mégegyszer felhasználni, ráadásul a szines megfogta a fehér cérnát. De tovább próbálkozom. Köszi a segitséget! Palotainé

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Palotainé!
      Nálam még soha nem történt olyan, hogy a lufi megfogta volna a fehér cérnát. Akár keményítő folyadékkal készítettem, akár cukros keményítéssel. Elképzelhető, hogy előtte célszerű a lufit átmosni akár mosogatószerrel...
      Egyébként a lufit vastag fonallal kötöm össze, és nem csomóra kötöm, így ha megszáradt, szépen ki lehet bontani, - igaz, hogy tompa hegyű tűvel szoktam megkönnyíteni a bontást -, és újra fel lehet használni.
      Remélem tudtam segíteni.
      A következő sikerülni fog. :)
      Üdv.: Susan

      Törlés
  2. Szia én a segítséged szeretném kérni én a lufit nagyon nehezen tudom felfújni és nem is lesz a kellő nagyságú meg ha cukros oldatba keményítem a meleg vagy hideg oldatba teszem bele??? mert én az angyalkákat csengőket meleg (forró oldatba keményítem )az üres tojásokat hogy szoktad
    Köszönöm segítséged
    Üdv Irénke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irénke!
      Nem tudom milyen lufit használsz, mert nem mindegyik jó. Én utoljára a Tesco-ba vettem nagyobb kiszerelést, tökéletesen jó.
      A folyadéknál célszerű megvárni amíg kihűl, sőt megfigyelésem alapján, akár 1 napot hagyni "pihenni", majd a kézimunkát beleforgatni, átnyomkodni. Ezután teszem bele a lufit. Ha jó a minta, akkor tökéletesen fog hozzá igazodni. Normál méretű lufi kell, a pici nem jó hozzá!!! Felfújom, a vastag fonalat többször körbetekerem rajta, és simán kötöm meg, hogy a későbbiekben még fel lehessen használni a lufit.
      A keményítés függ az alapanyagtól is. A 100 % pamuttal nem szokott gond lenni, de a vegyes cérnákkal lehet probléma.
      A keményítés tökéletessége még függ a kellő hőmérséklettől is, mert ha hideg van, nem fog rendesen száradni, keményedni. 20 C°fok felett kiteszem 1 napra száradni, de ugye most tél van, így a radiátor, vagy a kályha melege szárítja ki. Akkor jó a keményítés, ha nem tudjuk benyomni a kézimunkát.
      Remélem tudtam segíteni.
      Üdv.: Susan :)

      Törlés
  3. Sziasztok!
    Én is szoktam karácsonyi gömböket, angyalkákat és húsvéti díszeket keményíteni cukros vízzel. Én vizibombát - ez a neve a pici lufinak - szoktam venni, általában 100 db van egy csomagban és 2-300 Ft. Kreatív boltokban lehet venni lufipumpát is, mert szájjal szinte lehetetlen felfújni. Ha külön nem kapsz ilyet, akkor van a másik fajta lufi, amiből mindenféle figurákat szoktak hajtogatni, ahhoz szoktak csomagolni pumpát s. Egyszer kell beruházni, és évekig jó!
    Nekem is lenne egy kérdésem: A színes vonalon a cukros keményítés fehér nyomokat hagy. Te keményítettél színes horgolást cukorral? Neked nem lett fehér foltos?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vilma!
      Nagyon köszönöm a hasznos hozzászólásodat. Majd megpróbálom átállítani a blogot, hogy bárki egyszerűbben kérdezhessen, ehhez kérek egy kis türelmet...
      A kérdésedre a válasz, igen szoktam színeset is keményíteni. Amit megfigyeltem, hogy a cukros "lét" nem szabad 3 napnál tovább tárolni, mert a cukor elkezd kristályosodni, és a keményítés során kicsapódik a kézimunkán, ezért lesz "cukor foltos". Most azt csinálom, hogy este elkészítem a keményítős folyadékot, és csak másnap keményítem a kézimunkákat. Fontos, hogy az elkészítésekor rendesen feloldódjon a cukor.
      Sok sikert. :)

      Törlés
  4. Kedves Susan!

    Én most készülök először keményíteni. Abban tudnál segíteni, hogy a harangot és az angyalkát hogy lehet kifeszíteni, formára igazítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztina!
      Ehhez mindenképpen valamilyen formát ajánlanék. Több mindent kipróbáltam, először otthon is megtalálható pohár, műanyag doboz, de nem lett az igazi...
      Ekkor döntöttem úgy, hogy beruházok hungarocell formákba. A harag tökéletes az angyalka keményítéséhez is.
      Valamelyik bejegyzésben azt hiszem látszik is, hogyan keményítem az angyalka szárnyait is. Ha esetleg még nem találtad meg, jelezd és belinkelem.
      Sok sikert, :)

      Törlés
  5. Az angyalkák szoknyáját összegyűrt nejlonzacskóval is ki lehet tömni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Altair!
      Köszönöm az ötletet a Többiek nevében is. :)

      Törlés
  6. Sziasztok. Én is keményítek gömböket. Sikerül is. lufit használok hozzá. Az a tapasztalatom , hogy az a jó minél hamarabb szárad meg a gömb. Erre nekem nagyon bevált a gyümölcsaszalógép. 10 gömb fér rá (8-10 cm-esek) 2-3 óra alatt megszárad benne. Sűrűn kell forgatni, mer odaragad. Keményítőfolyadékot használok töményen. Nem kell megvárni ,hogy kihűljön a lufiban a levegő, mert ahogy hűl húzza magával a gömböt és deformálódik. Gyorsan le kell engedni a lufit..Horgolótűvel szoktam a cérnát kibontani a lufi körül. Remélem tudtam néhány ötletet adni.

    VálaszTörlés
  7. Szia. Én is horgolok.Így farsang felé koronát csináltam,de nem tudom mire tegyem rá,hogy ki tudjam keményíteni.Ha esetleg lenne valami ötleted annak örülnék.
    Üdv.: Kiss Viktória.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viki!

      Fordíts egy megfelelő kerületű tálat fejjel lefelé, és arra tedd körbe a koronát. :) Szerintem sikerülni fog. :) Ha nem marad a helyén, akkor fél centi széles gumival rögzítheted, csak tegyél alá fóliát, hogy ne ragadjon hozzá a koronához.
      Remélem tudtam segíteni.
      Üdv.: Susan. :)

      Törlés
  8. Sok hasznos dolgot lehet tanulni tőled.Nagyon segitőkész vagy.Köszönjük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olgi!

      Örülök, ha hasznos, nagyon szívesen. :)

      Törlés
  9. Kedves Susan!

    Húsvéti kosárkát horgoltam. Nagyon örülök, hogy sikerült, de.... Hogy tudom kikeményíteni? Nem olyan a formája, hogy egyszerűen tálkára teszem vagy lufit használok. Nem tudom ide lehet-e képet betenni, akkor meg tudnám mutatni. Olyan kis aranyos a kosárka. Van egy kör alja, arra dolgoztam rá a kosárka részt, ami alul szűkebb és felfelé bővül. Sajnos nem tudom leírni. Ha ebből valamit ki tudsz hámozni és egy-két ötletet adni, megköszönöm. Üdvözlettel: Tamásné Nelli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nelli!
      Ha a következő e-mail címre küldesz nekem egy képet, akkor jobban tudok segíteni.
      susancraft22@gmail.com
      Várom a képet. :)
      Üdv.: Susan

      Törlés
  10. Kedves Susan!
    Az Efcoval vagy a Paverpollal kapcsolatban van tapasztalatod, hogy válik be? Üdv:Zöllei Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!
      Egyáltalán nincs tapasztalatom. :( Valahogy a hagyományőrzés miatt nem kerül sor rá. Egyszer próbáltam ki egy dekor keményítőt, de nem volt annyival jobb, hogy megérje az árát.
      Üdv.: Susan

      Törlés
  11. Sziatok!

    Én úgy keményítettem a karácsonyi gömbjeimet, hogy a lufival felfújt gömböket vízüvegbe mártott ecsettel beecseteltem. Nagyon jó kemény lett pár óra múlva. Hátránya: gumikesztyűvel kell dolgozni, a lufit nem tudtam még egyszer felhasználni, kuka lett.
    Üdv.: Zsóka

    VálaszTörlés
  12. Kedves Zsóka!

    Köszönjük a hasznos tippet! :)
    Üdv.: Susan :)

    VálaszTörlés
  13. Én a vízüveget kicsit higítom. A Piroskát, Honleányt besárgítja. Lilla horgolófonal márka, 500m,100%pamut,5dkg,1.5- 2.5 tűvel lehet horgolni. 300Ft körüli ára van. A vizüveget imádja. :-D Mindent készíthetsz belőle. Patti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Patti, köszönöm az értékes hozzászólást! :) Ki fogom próbálni. :)

      Törlés